
Прекрасное место для отдыха.

Иванович, так, месца для адпачынку цудоўнае. Аднак адметны не гэты факт, а тое, што западэнцы здолелі муху раздьмуць на ўсю краіну і зрабіць з яе слана, бо вадаспад - не што іншае, як разбураны млын, які ў Заходняй Беларусі дзейнічаў, аж пакуль не прагналі палякаў. А пасля вайны савецкія людзі сталі крыху разумнейшымі, і не разбурылі капітальную пабудову з-за таго, што яна належала панам. А пасля развалу СССР дык увогуле разрэкламавалі вадаспад як унікальнае тварэнне прыроды. Такіх турыстычных аб´ектаў мноства і ў нас. Аднак усходнікі не ўмеюць і не хочуць іх раскручваць, бо лянуюцца. Для тых, хто не ведае: вадаспад на рацэ Вяча знаходзіцца на самым захадзе Віцебскай вобласці, у Мёрскім раёне. Ад яго неяк пазваніць па Беларусі таму, у каго падключаны роўмінг, бо сігнал падхопліваюць мабільныя аператары Латвіі, і званок у Лепель, нават у тыя ж Мёры абыдзецца ў дзясяткі разоў даражэй, чым тарыф па нашай краіне. А ўвогуле - малайцы, мёрцы. Вучыцеся ў іх, лепельцы.

Дзед Блукач, а як там становішча з камарамі?

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, согласен, место скорее историческое, но это не мешает там хорошо отдохнуть. Дорога по полю, связи нет, соответственно и людей мало. В том и прелесть, тихо и спокойно. Это место идёт комплексом к турестическому маршруту миорского района, и находится уже в зоне приграничного контроля . У нас рядом в Замощье , похожие место, даже лучше, и связь и дорога, курганы и озера. Но не раскручкнно, не знаю хорошо это или плохо. Для дачников там, наверное хорошо, а для исторической памяти, не очень. Посещая аолопвд на Вяче, даже как пляж, волей нё волей начинаешь интересоватся историей этого места, что думаю не таки плохо.

Марцiн , быў там у маі, дык заедзь пакуль не разбушавался. Нават не запомнілася яна ў тым мотакруізе.

Иванович, место историческое, что способствует отдыху как местных, так и туристов. Про Замошскую мельницу. Наверное, ты имеешь в виду Замошье ушачское на реке Ушаче. Тоже интереснейшее место, однако наши восточники не умеют его и всё остальное раскрутить так, как западники. И вообще, у нас уйма интересного, но менталитет наш такой, что никому неохота браться за дело. Взять того же Цмока. Я его создал с пребольшими трудностями, выбил на него деньги, однако устал и сдох, раскручивать чудище уже не хотел. Так и запустили исторический образ, что и следовало ожидать. Ольга Маханенко провела несколько грандиозных фестивалей Цмока и тоже устала, бросила. Вроде бы заповедник подхватил эстафету с фестами, но она не получила популярности в виду захолустности места и драконовского статуса резервации.

Давно это было - Средь синего озера Чудище жило, Увидев однажды его ненароком Блукач Валацужный прозвал его Цмоком. На память на камеру снял, И Лепельским брендом тот сразу же стал. Из озера выплыл, на жёлтом песочке, Он в парке уселся, на бережочке. На проходящих людей косится Цмок взглядом: "Не торопись, человек, постой со мной рядом, Рукою погладь моё нежное брюшко, И тихо желанье шепни мне на ушко. Его я исполню, поверь мне, когда-то, Счастливым ты станешь, и даже быть может богатым... И будешь по гроб благодарен ты дедушке Шушу, За то что из озера вывел он Цмока на сушу.

КИКИ, дзякуй, бо ўсе ўжо забыліся, а новыя абывацелі і не ведаюць сапраўднага бацьку Цмока Лепельскага. А ты нагадала "радзіцеля" добрай пачвары.

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, если помнишь, мы даже кукольный спектакль ставили по твоему Цмоку. Вроде ты даже фотографировал? Может есть фотки?

КИКИ, здымкі ёсць як ходу спектакля, так і цябе па-заканчэнні разам з усімі артыстамі.

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, ну вот, значит и мы вместе с Цмком оставим след в истории.

КИКИ, эх, Кікачка! Растрывожыла ты маю душу згадкай пра той спектакль. Адшукаў яго ў інэце. І яшчэ больш расхваляваўся, знайшоўшы там мой любімы верш майго лібімага паэта. Зусім забыўся, як пра тое пісаў у 2015 годзе. Глядзі той мой пост, і іншыя няхай чытаюць, калі надумаюцца. Даю спасылку: https://lepelby.net/news2/802 Называецца мая тая мазаніна: "Льётся дней их не розовый купол"

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, чего-то не открывается. А стих нашла. Не волнуйся, БЛУКАЧ, и не ахай Ты в дороге всегда, Посылай свою старость лесом, И домой заходи иногда.

КИКИ, ты проста ціснеш на файл. Так ён не актывуецца. Трэба левай клавішай мышкі яго засініць, а потым шчоўкнуць па сіняй палосе правай. Выскачыць рамка. У ёй шчоўкнуць левай клавішай па трэцім зверху радку (можа ў цябе і не трэці) з тэкстам: "Перейти по адресу.........", і патрэбны пост раскрыецца.

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, у меня после засинивания выскакивает рамка, в ней строка: "перейти по ссылке.... Перехожу, а там написано: "страница не найдена".

КИКИ, тады рабі так: засіньваеш спасылку, капіруеш яе, вяртаешся на галоўную старонку "Лепельбайнету", уверсе ў пераліку раздзелаў націскаеш на слово "новості", адчыняецца гэты раздел, у доўгую рамку (бліжэй да верху старонкі) устаўляеш скапіяваную спасылку, за правым краем рамкі націскакеш на слова "найті", выскоквае тое, што шукаеш. Напішы, ці атрымалася. Ёсць яшчэ адзін шлях заходу.

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, готовлю ужин, пока некогда. А лучше и голову ломать не буду, подожду Диму.

КИКИ, я адразу думаў: чаму ты ў яго не спытаеш? Ну, а трэці мне вядомы варыянт яшчэ ў запасе.

Блукач ВАЛАЦУЖНЫ, странно, что не читала твоего репортажа в те дни. Видать закрутилась. Зато сейчас будто наяву туда вернулась, и разволновалась, как и ты, только не из-за стихотворения Есенина, а из-за воспоминаний общения с детьми - инвалидами. Боже, они такие трогательные, искренние. Добрее их нет людей на свете. Сейчас понимаю, что это были прекрасное время. Не мешало бы в твоём блоге рассказать про них, да только боюсь, что не все поймут и примут.

КИКИ, я адразу зацаніў тваю дзейнасць у якасці рэжысёра. Ты ведала сваю працу і ўмела яе выконвала. Шкадаваў, што кінула. А цяпер пісаць ужо не хачу ўвогуле: надакучыла за жыццё, памяць падводзіць, часу на тое не стае. Дый ад стасункаў з людьмі адвык, зваўкавеў. На тое паўплывалі каранавірусы і самі людзі, вядома, дрэнныя. Іх меншасць, аднак лепш зусім не сутыкацца з калектывамі ўвогуле, чым натыкнуцца на адмоўны асобнік.